IZKUŠNJE LJUDI

Rajko, 46 let
Zdravstvene težave
Po pozitivnih izkušnjah, ki jih je imela moja soproga s terapijo, sem se zanjo odločil tudi sam. Imel sem zelo pogoste in vztrajne bolečine v nogah (probleme z žilami), visok krvni tlak in počutil sem se vznemirjenega brez posebnega razloga. Čeprav moram priznati, da sem bil v začetku v dvomih, sem kaj hitro začutil spremembe, ki so bile sicer postopne, vendar vztrajne. Najprej sem začutil olajšanje takoj po terapiji, potem pa se je občutek olajšanja vse bolj podaljševal. Krvni tlak se je uredil popolnoma, vznemirjenost je izginila, nogi pa sta me boleli vse manj. Poslušal sem tudi nasvete glede fizičnih vaj. Sprva sem tekel, kot mi je bilo priporočeno, s časoma pa sem ugotovil, da mi veliko bolj ustreza hitra hoja, ki si jo privoščim večkrat na teden. Moje bolečine v nogah je terapevtka povezala z odnosom do očeta, ki res ni bil nikoli pristen. Terapija mi je pomagala zavedati se tega dejstva. Nogi me ne bolita več. Naj še dodam, da sem sam od sebe opustil tudi nekatere stare navade, kot je pitje jutranje kave, ki sem jo zamenjal s čajem ter večerne obroke. Moje psihično in fizično počutje je že nekaj mesecev neprimerno boljše, kar pa se pozna tudi na izboljšanem družinskem vzdušju in izboljšanih odnosih z vsemi družinskimi člani.
Ana, 46 let
Odnosi z mami
Z svojo mami nikoli nisva imeli dobrih odnosov. Vsaka po svoje sva se trudili, se o tem pogovarjali, iskali poti do boljšega odnosa. Prišli pa nisva prav nikamor. Kadarkoli sem jo samo videla ali se mi je na telefonu izpisalo njeno ime, sem že postala zelo nervozna. Brez vzroka. Kar me je še posebno morilo. Ker sem slišala, da se da odnose očistiti tudi s tako terapijo, sem se odločila za to pot. Terapevtki sem povedala edino le, da bi rada dober odnos z mami. Bilo mi je zelo zanimivo, saj terapevtka ni vedela nobenih podrobnostih o mojem odnosu z mami. Povedala mi je pa vse natančno, kako jaz dojemam svojo mami. Med terapijo je videla, da sva bili z mami povezani že v prejšnjem življenju. In da sva se že takrat ubadali z enakimi problemi, kot se danes. Bilo je neverjetno, ko sem prvič po terapiji prišla v stik s svojo mami. Bilo je povsem drugače, kot vsa ta dolga leta do sedaj. Nobene živčnosti. Sproščenost in sprejemanje. Taki občutki kar še obstajajo. Res neverjetno. Hvala za te lepe občutke!
Biba, 53 let
Prejšnja življenja
Vedno me je zelo zanimalo, kaj sem bila v prejšnjih življenjih. Ker se mi v življenju stvari nikakor ne postavijo tako, kot bi si želela. Zato sem se tudi odločila za obisk pri Tatjani. Med terapijo je videla, da sem bila zelo mogočna, vplivna oseba, da sem živela v gradu. Sem imela pa zelo slab odnos do moških. Iz mojih globin so privreli potlačeni spomini!!! Vrsto let sem namreč sanjala iste sanje. Sprehajala sem se po gradu, po enih in istih prostorih. Prav morile so me te sanje, čeprav niso bile slabe. Le njihovo nenehno ponavljanje me je zelo, zelo begalo. In pa še nekaj posebnega je ob teh informacijah privrelo povsem iz globin. Ko sem nekoč popotovala po čeških gradovih, sem bila tudi v gradu, kjer sem doživela neverjetne občutke. Počutila sem se, kot da sem prišla domov. Za vsako sobano sem vedela, kje je in kako zgleda, še preden sem jo videla. Vse to pa je bilo tako osupljivo in meni neznanega vzroka, da nisem upala nikomur povedati. Sem se bala, da bi me imeli za noro. Po terapiji mi je nekako odleglo. Velika skrivnost se je razkrila. Zdaj vem, da sem nekoč res živela v gradu, ki sem ga sanjala vrsto let. In da sem takrat zares prišla na obisk domov, v "svoj" grad. In lažje razumem, zakaj se mi danes življenje odvija tako, kot se mi. In kaj je moja naloga v tem življenju; izboljšanje odnosov, ki so se začeli že davno...
Valerija, 34 let
Strah, ki ga ni več
Bila sem virozna in sem prosila za terapijo. Da bi viroza čim prej minila. In res sem že med terapijo nehala smrkati. Odprle so se mi nosnice in dihanje je bilo veliko lažje. Tatjana pa je med terapijo videla, da imam v sebi ogromno strahu. Živimo namreč v hribih, bolj na samoti. Pogosto je mož službeno odsoten več dni skupaj. In sem sama doma, s tremi otroki. Resnično je bilo v meni prisotnega veliko strahu zaradi lokacije našega doma, če sem bila brez moža. Pa ona tega sigurno ni vedela, ker nisem o tem z nikomer govorila. Med terapijo mi je bil ta strah očiščen. Sedaj brez problema ostajam sama doma, brez strahu. In še viroza se je nehala. Otroci čutijo to mojo notranjo pomirjenost, tako da so sedaj večeri tudi brez moža mirni in v družinski harmoniji.
Ana, 37 let
Nenavadni pojavi
V naši novi hiši so se pojavljali nenavadni pojavi, ki so nam zelo grenili življenje. Mlajši sin je imel moteno spanje, videval je prikazni, bilo ga je strah. Sama sem opazila, da so se konstantno ob petkih zvečer, ko smo bili že vsi v postelji, premaknila-odprla vrata najine spalnice. Tudi sama sem imela moteno spanje in slabo počutje. Bilo je grozno, zato sem iskala rešitev, kako očistiti hišo. Pri Tatjani sva izvedli terapijo in mi je dala še dodatna navodila, kaj naj storim še doma. Po tem se vrata niso več premikala, življenje se je umirilo, sin spi mirneje.
17 letnik 
TEŽAVE S KONCENTRACIJO
Za terapijo sem se odločil na prigovarjanje svoje mami. Imel sem težave s koncentracijo v šoli, pri učenju. Ta terapija mi je všeč, da se dela v meditaciji. Opazim izboljšanje v šoli. Lažje sledim pouku, sodelujem. Tudi doma se lažje usedem h knjigam. V šoli se ne tepem več, ker sem bolj miren. Nekoliko sem že spremenil način življenja. Več sem doma. Na splošno sem bolj sproščen.
Mama 11 letnega  Sergeja
Otrokove nočne more
Moj sin se je pogosto zbujal ponoči zaradi morečih sanj ter me prosil, naj pridem k njemu v posteljo. Dobesedno je rabil fizično bližino mene ali moža, da se je lahko pomiril in zaspal nazaj. Zbujanje sredi noči me je skrbelo zaradi sina. Pa tudi fizično izčrpavalo zaradi zelo pogostega zbujanja. Obrnila sem se na terapevtko, ki je sinu naredila terapijo med njegovim spanjem. Že po dveh terapijah se je otrok zbujal le še občasno, a mi ni bilo treba več vstajati ponoči. Po parih tednih je naredila še eno terapijo in nočnih zbujanj od takrat ni več.
Angelca, 58 let
Išjas, zdravje
Tatjana mi je večkrat delala terapije, ki so bile zelo uspešne. Primer: imela sem hud glavobol, vročino, prehlad. Po Tatjanini terapiji naslednji dan ni bilo vročine, ne kašlja in bolezen je odšla. Svetovala mi je tudi kako naj ravnam za izboljšanje partnerskega odnosa in tudi to uspešno. Imela sem hud napad išjasa, bolečina se je širila iz hrbtenice v kolk in po celi levi nogi. Po Tatjanini terapiji se je bolečina znatno umirila. Naslednje jutro mi je naredila še eno terapijo in moje bolečine so popolnoma izginile. Terapijo mi je naredila na daljavo, ker se nisem mogla premikati. In delovalo je! Tako enostavno se sliši, da je težko verjeti, vendar ko sem doživela tako močno olajšanje bolečine na svojem telesu brez analgetikov, sem bila hvaležna vesolju in Tatjani za posredovano energijo.
Danijela, 44 let
Zdravstvene težave, utesnjenost
Precej časa sem imela bolečine v desnem kolku, nogi in hrbtenici. Ko sem začela s terapijami, se je situacija začela izboljševati, sprva občasno, potem pa vse pogosteje, dokler bolečine niso povsem izginile. Po terapijah sem upoštevala tudi navodila, ki sem jih sproti dobivala glede fizičnih vaje in načina življenja. Izboljšalo se je moje fizično, pa tudi psihično počutje. In še naprej se vračam k njej, kadarkoli začutim potrebo, doživim kakšen življenski padec ali pa kakšno nepričakovano spremembo. Občasno sem se počutila zelo utesnjeno, predvsem zaradi napornega in stresnega dela, ki me ni preveč veselilo. S težavo sem odhajala v službo, počutila sem se zaskrbljeno, celo težko sem dihala v svojem delovnem prostoru, ki me je „dušil“. Pogovorila sem se s terapevtko in mi je predlagala, da mi lahko energijsko „prečisti“ prostor. Poslala sem ji sliko svoje pisarne, nisem pa vedela, kateri dan natančno bo naredila terapijo. Kljub temu, sem zelo kmalu začutila spremembo, prostor se mi je zdel svetlejši, lepši in nekako bolj v moji lasti. Tudi anksioznost je začela izginjati. Imam pa delo z ljudmi, ki imajo hude težave v življenju, tako da je prostor res treba prečistiti na vsake toliko časa, zato imam namen občasno še naprej prositi terapevtko za ponovitev „čiščenja prostora“.
Matjaž, 50 let
Pomoč na daljavo
Sodelavec je zbolel in znašel sem se v situaciji, ko sem moral nenačrtovano predavati pred zahtevno publiko o temi, ki je nisem podrobno poznal. Časa za pripravo sem imel le dve uri, torej sem bil seveda temu primerno razpoložen. Tedaj sem se spomnil na Tatjano, ki mi je v preteklosti že pomagala, vendar še nikoli na daljavo. Po nekaj SMS ih sva se uskladila in pričela s prenosom energije. V tem času sem se počutil vse bolje, izgubil sem nezdravo tremo. Predavanje mi je šlo odlično, bilo je eno boljših, ki sem jih imel. Doživetje mi je bilo prav neverjetno.
Petra, 40 let
MIGRENE
Po rojstvu prvega otroka so se v mojem življenju pojavili glavoboli, ki so počasi prerasli v migrene. Migrene zelo vplivajo na kvaliteto življenja in ker sem hotela bolje živeti, predvsem pa ne želim biti odvisna od zdravil, sem iskala rešitev. Tatjano poznam že 15 let in težko mi je bilo začeti terapijo s prijateljico. Toda ponujala mi je nekaj, kar nisem poznala in obstajala je verjetnost, da se rešim migren. Preko terapij mi je Tatjana priporočila plavanje za čiščenje mojih občutkov in nabiranje energije. Z resnostjo in voljo, ki sta bili potrebni za začetek sprememb v tedenskem ritmu, sem odpravila migrene v enem mesecu. Če se mi zdaj zazdi, da se napoveduje glavobol, grem plavat in bolečina mine. Zdravila za bolečine ne potrebujem več. Hvaležna sem, da sem zaupala Tatjani in verjela v njo. Kvaliteta mojega in našega družinskega življenja se je 100 % izboljšala.
Srečnica, 43 let
ZAKONSKE TEŽAVE
Imam čudovitega moža, a do nedavnega tega nisem opazila, niti verjela. Mnogokrat sem bila zelo nezadovoljna z najinim odnosom, večkrat pred vprašanjem, kam vse to pelje, naj se ločiva, kaj naj naredim? Vendar nisem človek, ki bi obupal in se prepustil negativni energiji, ki se je naseljevala v meni. Prijateljica mi je priporočila Tatjanino terapijo. Potrebnih je bilo nekaj srečanj, da sem ozavestila svoj problem. Moji odnosi z možem so bili slabi že prej; v prejšnjih življenjih sva stkala nesporazume, slabo ravnanje en do drugega, poniževanja in še bi lahko naštevala. Z vsako terapijo sem bolj in bolj razumela, zakaj sva zdaj v konfliktu, kaj mi krade energijo. In kar je bil zame šok, videla sem iste vzorce najinega obnašanja, kot jih je opisovala Tatjana iz svojih videnj. Ko sem sprejela dejstva, ko sem si priznala, da sem "ledena kraljica", sem lahko naredila spremembo. V najin odnos sem pričela vnašati drobne spremembe, ki sem jih dobila naročene. In spet šok, ne da bi karkoli zahtevala od moža, se je sprememba zgodila tudi pri njem. Vse kar sem prej od njega terjala, je zdaj prišlo samo od sebe. In traja, in traja, in jaz sem srečna.
Bojana, 60 let
SRČNA ARITMIJA
K Tatjani sem prišla zaradi težav s srcem. Imela sem hudo srčno aritmijo. Kardiolog mi je odsvetoval vsak fizični napor. Nisem smela niti v najmanjši hribček. Moj svet se je podrl. Prej zdrava, aktivna; po tem kot invalidna. V terapiji je prepoznala moje strahove, skrbi, podzavestne vzorce. Svetovala mi je dejavnost za izboljšanje počutja. V terapiji zdravljenja moje duše sva čistili navezanost na mojega otroka. Priznam, bila sem prepričana, da moje težave izvirajo iz povsem drugih virov. Z uvidom v prejšnje življenje sem prepoznala povezavo (karmo) moje ožje družine. Največji preobrat pa se je zgodil po terapiji procesa odpuščanja staršem. Od takrat težav s srcem nimam več. Počutim se odlično. Tako fizično, kot psihično. Res pa je, da pridno izvršujem nalogo, ki sem jo dobila med terapijami. To nalogo sem z veseljem vzela za moj novi način življenja. Globoko sem hvaležna Tatjani, ki mi je s svojim darom pokazala pot v lepše in povsem zdravo življenje.
Jožica, 62 let
RAK
Pred parimi leti sem zbolela za rakom na jajčnikih. To sem povezovala s tem, da sem preživela zelo stresno obdobje. Po dveh operacijah, kemoterapiji in bioloških zdravilih se mi je vse skupaj umirilo. Pred letom dni pa sem imela spet izjemno stresno obdobje in rak se je ponovil. In spet kemoterapija. . . In po vsaki sem bila bolj slabotna. Potiho sem v sebi vedela, da moram marsikaj spremeniti v svojem življenju. Slutila sem, da bolezen ni prišla kar tako, slučajno. Da je bila vzrok mojega stresnega življenja. A vse do te druge ponovitve bolezni, sem vse skupaj samo pometala še bolj globoko pod preprogo. Za nekoč, kasneje. Ko pa so mi zdravniki rekli, da za mene nimajo zdravila, se mi je v trenutku posvetilo, da moram resnično nekaj v svojem življenju spremeniti, če želim še nekaj časa živeti. S Hčerko sva začeli iskati alternative, imeli sva kar nekaj ponudb. Najprej sem se odločila za razgovore z različnimi ponudniki, z namenom, da najdem najboljšo pot za sebe. Prvi razgovor sem opravila v Ljubljani, ker bi se zdravila z dodatki, kopelmi, čaji. Poudarka na psihoterapiji pa je zelo malo. Zato me niso prepričali, da imajo pravo zadevo za mene. Drugi poizkus je bila konoplja, za katero pa se nisem odločila zaradi posledic odsotnosti. Hodim tudi na psihoterapijo na onkološkem, seveda pa je to premalo učinkovito. Pot pa me pripeljala tudi do Tatjane. Že pri prvem, spoznavnem srečanju, sva se povezali. Z lahkoto sem se odločila, da sprejmem njeno terapijo. Težava pri meni je jeza in žalost v velikih količinah, čeprav na zunaj tega ni bilo zaznati. Tatjana pa je to takoj odkrila. Jaz sem čutila le, da že vse življenje iščem MIR. Mir v svojem srcu. Po kemoterapijah sem imela tudi zelo močne krče v nogah, ki so mi preprečevali, da bi lahko normalno spala. Že po prvi terapiji pri Tatjani sem dobila občutek, da se je nekaj premaknilo v mojem življenju. Doma je bilo manj konfliktov, izognila sem se prepirom. Prekinila sem stike z ljudmi, ki so mi samo pili energijo, zaradi tega sem imela manj slabe vesti. Postala sem za malenkost bolj umirjena. Po drugi terapiji pa sem opazila, da nimam krčev v nogah. To je bila zame največja potrditev, da se je med terapijo sprostila energija in začela sem verjeti, da res pomaga. Imeli sva še par terapij. S Tatjano sva pogosto na vezi, tudi če se ne vidiva. Spodbuja me, da redno delam vaje, ki sem jih dobila naročene. Po teh vajah se res počitim vse bolj umirjena. In to je tisto, kar sem iskala vse življenje. Zavedam se, da moram na sebi storiti še marsikaj, vem pa tudi, da sama od sebe tega ne bi zmogla. S pomočjo terapevtke pa se stvari postavljajo na pravo mesto.
Kristina 
DEPRESIJA
Bolezen, ki je nisem poznala. Zbolela je moja mama, ko je izgubila službo. Kar naenkrat se je povsem spremenila. Ni bila več vesela, v družbi vedno tiho, nič več sigurna vase, vedno v dvomih. Ni znala niti skuhati kosila. Tudi vnuki je niso uspeli spraviti v dobro voljo. Ves čas sem ji pomagala in ji stala ob strani ter upala, da bo bolje. Da bodo težave kar same od sebe prešle. Ko pa mi je po štirih mesecih rekla, da ni dobro, sem vedela, da morava poiskati pomoč. In prišli sva do gospe Tatjane. Da je mama šla na prvi obisk, sem jo seveda morala prisiliti. Saj se sama ni znala odločiti za nič. Prav tako je bilo v drugo in tretje. Vendar nama je gospa Tatjana dajala upanje. Četrtič je bila mama že toliko boljša, da je z veseljem odšla k njej. Res pa je, da je od prvega srečanja naprej upoštevala napotke in izvajala naloge, ki jih je dobila. Na začetku z našo pomočjo in spodbudo, potem pa vse bolj samostojno. Stanje se je iz terapije v terapijo izboljševalo. Mama se je počasi spreminjala na bolje. Po peti terapiji je šlo samo še navzgor. Že na obrazu in v očeh se ji je videlo, da je bolje, spet je dobila voljo do življenja. Izrazila je željo, da gre med ljudi, da kaj naredi in gre na izlet, prav tako je spet začutila ljubezen do svojih vnukov in jim jo tudi izražala. Mama je zopet zdrava in taka kot je bila pred boleznijo. Pomoč bi morali poiskati takoj, ko je zbolela. Hvala gospe Tatjani za delo z mojo mamo, spodbudne besede in moč, ki nama jo je vlivala, da sva lažje prebrodili to zares težko obdobje.
Polona, 47 let
Ščitnica
Zbolela sem za vnetjem ščitnice, ki se je v roku treh mesecev ponovilo. Vedela sem, da bodo zdravila spet le odpravila simptome, zares pozdravila pa se ne bom. Zato sem iskala nekoga, ki bi mi pomagal ozavestiti vzroke za bolezen in mi energetsko pomagal, da se res pozdravim. Do Tatjane sem prišla čisto po naključju in za to sem še zmeraj hvaležna. Že pri prvi terapiji so se začeli odstirati pravi vzroki za bolezen, ki sem jih kot majhen otrok očitno potisnila zelo globoko v podzavest. S Tatjano sva imeli potem še nekaj terapij, dokler niso izzveneli vsi simptomi, povezani z boleznijo. V času zdravljenja sem precej spremenila svoje življenje, še zlasti pa del, povezan s službo. Ne naprezam se več toliko, predvsem pa se imam bolj rada. Kar pa je še najbolj pomembno: ko sem se spremenila jaz, se je spremenilo tudi vse okrog mene – življenje je postalo veliko bolj izpolnjujoče, zadovoljno in tudi srečnejše.
Nika,  27 let
Zdravje otroka, vrtoglavice
K Tatjani sem prišla zaradi svojega zdravja. Že dolgo sem imela vrtoglavice. Moje zdravje in počutje je bilo iz terapije v terapijo boljše. Med tem pa sem ozavestila še eno zelo pomembno stvar v mojem življenju, na katero nikoli nisem pomislila. Prekomerno navezanost in skrb za svojega otroka. Zdaj se učim osvobajanja. Še na en pomemben vidik me je takoj prvič opozorila Tatjana; to je zdravje mojega otroka. Res je bil kar naprej bolan. Ves čas bolniške. . . Tatjana je to povezala z mojim počutjem. Da ko sem jaz v »slabi koži«, to vpliva nanj in zboli še on. Moram priznati, da se mi je to slišalo zelo neverjetno. A sedaj, ko sem umirila sebe, svoje življenje, je moj otrok zares povsem drugačnega zdravja. . . Moje življenje, zdravje in počutje se močno spreminjajo na bolje. Prav tako tudi zdravje našega malčka. Hvaležna sem, da sem stopila na pot sprememb.
Manca, 33 let
Izguba zavesti, odnosi z mamo
Nekega popoldneva sem izgubila zavest in imela občutek, da je to zame konec. . . Že prej sem imela zdravstvene težave s srcem in razmišljala, da bi šla na terapijo k Tatjani. Pa nisem zbrala poguma in vedno mislila, da še ni potrebno. Da bo že minilo. Zdaj pa sem doživela konkretno opozorilo, da moram nekaj narediti za sebe. Da je stvar resna! Že po prvi terapiji me je skoraj povsem prenehalo boleti področje okoli srca in leva stran telesa. Te bolečine so mi v povzročale veliko težav petnajst let. Kar nekaj zdravniških preiskav sem opravila, pa niso nič našli in nobenih izboljšav ni bilo. Vedno sem se spraševala zakaj le leva stran. S pomočjo terapij sem ugotovila, zakaj vse te bolečine; lahko sem jih povezala s slabimi odnosi s svojo mamo. S terapijami se mi je vsesplošno zdravstveno stanje izboljševalo. Tudi težki odnosi z mamo se čistijo. Bolj se znam postaviti zase, težave drugih niso več moj največji problem. Lažje zaspim, ker manj premlevam stvari. Vsekakor bom Tatjano še obiskala, ker mi terapija dobro dene in mi pomeni veliko sprostitev. Predvsem pa veliko delam tudi na sebi. Upoštevam Tatjanina priporočila za boljše življenje. Lahko rečem, da sem povsem drug človek, kot sem bila pred terapijo.
Jure, 49 let
Izguba zavesti - izgorelost
Imel sem povsem normalno življenje. Prijetno, zadovoljno; družina, delo, nekaj malega prostega časa. Res precej obremenjen zaradi službe, a zdelo se mi je znosno. Potem pa nekega dne... Izguba zavesti. Brez predhodnih opozoril telesa. To se mi je zgodilo v roku pol leta še dvakrat. Zdravniki so mi naredili vse možne preiskave. Eden za drugim so ugotavljali, da sem bolj zdrav, kot oni. A mene je bilo strah naslednjih epizod. Ves čas sem s strahom prisluškoval svojemu telesu, če mi pošilja kakšne opozorilne znake, da se bom spet izgubil. Zdravniki so zaključili moj primer z diagnozo: izgorelost. Spremenil sem stil življenja, iskal pa sem vzroke, zakaj se mi je to zgodilo. In tako sem prišel na terapijo k Tatjani. Ona me je takoj postavila pred neprijetno situacijo... V moje otroštvo. Ki se ga sam sploh ne spominjam. Sva skupaj ugotovila zakaj. Starša se nista razumela in jaz sem rastel v tistem sovražnem okolju. Težka čustva so bila pogosto naperjena tudi proti meni. Da sem lažje preživel otroštvo, sem vse skupaj zakopal globoko v sebe. A enkrat vse pride na plan, pravi Tatjana. Tudi pri meni je. Dobil sem naloge in nekajkrat sem prišel še k njej na terapijo. Na začetku sem bil pri izvajanju nalog zelo zagnan. S časom pa je vnema popuščala. Spomini na izgube zavesti so bledeli, s tem pa tudi moja zagnanost. Pa se mi je po treh letih zadeva ponovila. Bil sem v situaciji, ki je podzavestno v meni zbudila tiste težke občutke iz otroštva. In sem izgubil zavest. Zato sem se spet obrnil na Tatjano. Vedel sem, kaj mi bo povedala. Bil sem premalo zagnan pri delu na sebi. In v meni je bilo še vedno preveč težkih občutkov iz otroštva. Zdaj vem, da lahko svoje življenje uredim samo sam. Dobil sem navodila. Po pravici povedano, povsem enostavne zadeve, ki jih lahko opravim mimogrede. Le pozabiti ne smem. Pozabiti v tej naglici življenja na sebe.
Špela, 40 let
Otroštvo v družini alkoholikov
V otroštvu težko vplivamo na situacije, ki so nam dane s strani staršev, menda smo si jih sami izbrali, a kljub temu verjamem, da se trudijo nam pomagati po svojih močeh. Sama sem bila rojena staršema alkoholikoma, česar me je bilo vedno sram in sem se, kolikor se je le dalo, odmikala od družbe. Uspelo mi je postati nevidna,... Oddajala sem energijo ob kateri me ljudje resnično niso videli… vedno zadnja. Ob tem pa sem padala nižje in nižje. 40 let sem živela z občutkom krivde in nevrednosti, kar je v meni gojilo jezo, agresijo, zamere… Prepotrebnih objemov ni bilo, prav tako se ne spomnim, da bi mi kdo rekel, da me ima rad, čeprav smo imeli tudi lepe trenutke. Moje življenje je bilo rutina brez posebnih dogajanj, ko pa so se zgodila, jih nisem čutila kot nekaj posebnega. Nisem si upala prositi, ne zamisliti si, da je življenje lahko drugačno, da sem lahko kreator svojega življenja. Vedela sem samo, da si želim spremembe, ne pa kaj in kje iskati. Z željo po spremembi sem prebrala marsikatero knjigo, a samo branje nima vrednosti, če tega ne znaš vpeljati v svoje življenje. Obiskala sem nekaj delavnic, ki bi mi morale prinesti čudež, ki bo vse postavil na svoje mesto pa ga ni in ni bilo. Seveda sem bila tudi jaz, kot mnogi drugi, »brez strahov, brez večjih težav«. No, vsaj zavedala se jih nisem, dokler me pot ni privedla do Tatjane. Z njeno pomočjo sem začela odkrivati lepote in smisel življenja. Po nekaj terapijah, z opravljanjem pridobljenih nalog, se je v meni začela buditi želja po še, po odkrivanju novega, začela sem si upati, drznem si postaviti se zase, se zavedam sama sebe, se ne obsojam nenehno. Končno delam korake v smer, ki sem si jo vedno želela,… Sprva tega res nisem mogla sprejeti (moj ego ni želel sprejeti), bilo je preveč nenavadno… in ples pred ogledalom! to nikakor ni bilo zame! … a sem vztrajala in prineslo je spremembe. Zavedam pa se, da me še vedno čaka delo, da se pomirim s svojo preteklostjo, saj se nič ne opravi samo od sebe, brez pripravljenosti sodelovanja. Hvaležna sem Tatjani za pomoč, podporo in večni nasmeh.
Ema, 37 let
POPORODNA DEPRESIJA
Bilo je hudo. Borila sem se s poporodno depresijo. Obdobje, ki naj bi bilo najlepše v življenju ženske, je bilo eno samo padanje iz slabega razpoloženja v še slabše. Bila sem obupana, od nikogar v svoji bližini nisem dobila podpore, razumevanja, življenje ni imelo smisla. Nič lepega nisem več videla pred seboj. S partnerjem sva se povsem odtujila, s starši sem bila ves čas v napetih odnosih, kot mamica sem se počutila nesposobno,… Ena sama žalost na vseh področjih. Ko sem na spletu prebrala en Tatjanin članek, sem začutila, da je ona tista oseba, ki mi lahko pomaga iz tega labirinta mojega vse slabšega počutja. Poklicala sem jo, razložila svojo situacijo in začeli sva s terapijami. Ker sva z različnih koncev Slovenije in sem ob sebi imela dojenčka, sva ves čas delali le na daljavo. Spoznala sem, da se mi je vse to hudo dogajalo, ker sem imela težko otroštvo. Nisem bila sprejeta, odrinjena sem bila na rob. Odnos s partnerjem mi je le kazal, katere rane še nosim v sebi, pravi Tatjana in zdaj se strinjam. Bilo je boleče pogledati v sebe, se soočati s svojimi travmami. A preko terapij in nalog, ki sem jih dobila, je šlo. Vsakič sem imela za spoznanje več energije, vere v sebe. Ko pa sem odkrila, da mi naloge, ki sem jih dobila, resnično zelo pomagajo pri izboljševanju počutja, sem jih končno vzela resno in počutje se je začelo opazno obračati na bolje. Pri vsem tem sem rabila veliko Tatjanine spodbude, sploh na začetku, ko sem precej omahovala. Spraševala sem se, zakaj bi sploh bobnala, plesala pred ogledalom? Sem sploh na pravi poti, bi na mesto intuitivne terapije potrebovala psihiatra, zdravila? Tatjanina iskrenost mi je pomagala, zaupala sem ji, da bi mi res povedala, če bi čutila, da to rabim. Potolažila me je s tem, ko je povedala, da noče sodelovati z osebami, za katere čuti, da potrebujejo zdravniško pomoč pa je nočejo poiskati. Po enem letu, od kar sva se spoznali, sem druga oseba. Prej se nisem uspela postaviti za sebe, le nemo sem trpela, se sama sebi zdela povsem nesposobna, grda, nevredna ljubezni,... Zdaj me ni več strah prihodnosti, samozavestnejša sem, pomirjena s seboj. Dobila sem super službo, v kateri uživam in mi nudi finančno neodvisnost. Me čaka še delo, a zlezla sem na zeleno vejo, kjer sem večino časa že zadovoljna sama s seboj. Znam se otresti temnih misli in sama sebe potegniti iz blata. Ko pogledam na preteklo leto, sem si neizmerno hvaležna, da sem stopila na to pot. Tudi zato, ker bom s svojo drugačno energijo dober zgled otroku, ki ima sedaj močno, samozavestno mamico, ne pa povsem sesute, nesrečne mame, kakršna sem bila nekoč. Z veseljem se pogledam v ogledalo, končno sem si všeč. Vem, da se zmorem postaviti za sebe in življenje peljati v tisto smer, da bo tudi meni lepo.
Blanka, 55 let
POJAVLJANJE POKOJNE STARE MAME
Do Tatjane sem prišla, ker mi je ves čas v sanje in misli hodila moja, že štirideset let pokojna stara mama, s katero sva bili v otroštvu zelo povezani. Bilo je pre-pogosto, zato sem se počutila ob tem zelo nelagodno. Bala sem se, da mi sporoča, da je smrt blizu. Želela sem, da se stvar konča in da najdem odgovor, zakaj se mi to dogaja. Tatjana mi je prenesla mnogo sporočil skozi terapijo. Stara mama se je javljala zato, ker mi je želela pomagati v življenju. Res sem se v tistem obdobju počutila, kot bi obtičala na mestu. Vedno sem se držala v ozadju, ko pa sem se preselila v tuji kraj, sploh nisem imela družbe. Nisem počela stvari, ki bi me osrečevale. Stara mama me je s svojim pojavljanjem spodbujala, naj začnem živeti svoje sanje. Po srečanju s Tatjano sem zbrala pogum in v občinski glasnik napisala članek o želji po druženju z ženskami, ki bi obujale ročne spretnosti. Odziv je bil presenetljiv, po enem mesecu smo že ustvarjale. Spoznala sem nekaj krasnih oseb, sklenila pristna prijateljstva. Ustvarjati sem začela tudi sama doma. Moje življenje je dobilo povsem nov smisel. Doživela sem pravo razodetje. Hvala stara mama, hvala Tatjana.
Tara, 52 let
TEŽAVE Z MEHURJEM IN MOREČ STRAH
Že od najstniških let se srečujem z nenehnimi vnetji mehurja. Pred leti sem zaradi te težave postala še hudo alergična na antibiotike, s katerimi sem vnetja zdravila. Za svoje težave sem iskala različne naravne rešitve, od pitja neskončnih količin čaja iz različnih zelišč pa do uživanja raznoraznih plodov - od brusnic do goji jagod. Pa nič, bolezen se mi je iz leta v leto ponavljala. V meni je zasadila strah pred novim in novim vnetjem. Avgusta lani, ko sem se vrnila s počitnic v Londonu, se je vnetje spet ponovilo in sicer tako močno, da sem dvakrat imela predpisano enotedensko zdravljenje z antibiotiki. Ker ni bilo bolje, sem se odločila, da moram storiti nekaj drugega. Slišala sem za Tatjano in njene terapije. Čeprav nisem bila še nikoli na tovrstnih terapijah, sem se zanje odločila, ker mi je zagotovila, da na tak način lahko odpravim vzroke za nenehna vnetja. Prvo, kar je odkrila, je bil moj nenehni strah, ki me res spremlja že iz otroštva, ki je bilo zelo težko ob očetu alkoholiku. Moram reči, da sem svojo bolezen ustavila in premagala strah pred njenim ponovnim izbruhom. Po terapijah se počutim varno, svobodno in brez strahu, ki me je prej večkrat davil in moril moje misli.